NIEUWLEUSEN – Voor Bert Kappert (51) uit Nieuwleusen wordt het een gitzwarte kerst. Zijn blindengeleidehond Minusch is woensdag- ochtend tijdens het uitlaten aangereden en bij de dierenarts overleden aan zijn verwondingen. Van de dader ontbreekt ieder spoor.

Voor Kappert is het een groot emotioneel verlies met verstrekkende gevolgen. "Ik zal bijna niet meer uit huis kunnen. Ja, de vaste routes naar mijn moeder en de winkel. Maar het ergste: ik ben er helemaal kapot van. Zo'n lief dier…" Hoe Minusch op straat is gekomen, weet hij niet. Minusch was Kapperts labrador van 4,5 jaar oud. Zijn derde hulphond, nadat de eerdere op respectievelijk 15 en 10 jaar overleden. Met bedeesde stem verhaalt hij: "Het was een prachtige hond om te zien, werd mij verteld. Ja, iedereen zei dat altijd. Het was ook een schat, zoals eigenlijk alle blindengeleidehonden. Hulp om uit huis te gaan, nee, dat heb ik niet."

Hoe het zo gekomen is? Kappert liep zijn vaste rondje in het parkje nabij de Eshuisweg in zijn woonplaats. Minusch liep los; de enige plek waar Kappert het aandurfde. Toen hij het belletje aan de halsband van zijn hond niet meer hoorde rinkelen, riep hij uit volle borst: 'Minusch'. En nog een keer. 'Minusch!' Weer zonder resultaat. "Ik kwam een mevrouw tegen. Ik vroeg haar of ze mijn hond kon zien. Toen zei ze dat er een hond was aangereden en op straat lag. Was dat Minusch…" In allerijl bood de dame aan Kappert en zijn zwaargewonde hond te vervoeren naar de dierenarts. Daar is nog getracht Minusch te redden. Tevergeefs. "Dat degene die hem heeft aangereden, niet is gestopt… Verschrikkelijk. Ik hoop dat-ie zich nog meldt." Voor Kappert is het niet alleen een emotioneel verlies. Hij is nu nagenoeg aan huis gekluisterd. "Ik ben onzeker buiten. Dat nam Minusch weg. Ik zal wel uit huis moeten. Maar alleen via de routes die ik ken. Naar mijn moeder en de winkel. Ik moet toch mijn boodschappen doen."

Het kan doorgaans wel tot een jaar duren voordat een visueel gehandicapte een blindengeleidehond krijgt, weet de Nieuwleusenaar zelf. Kappert ziet het met angst tegemoet. "Ik ben vanochtend al gebeld door KNGF Geleidehond. Dat ze het zo erg vonden voor mij. Maar of ik snel een nieuwe krijg, weet ik niet. Ik hoop het natuurlijk van harte." Nu is hij echter nog bezig met zijn verdriet. Dat zich naar buiten vecht, de hele dag door. "Ik weet niet zo goed… Minusch had ik 2,5 jaar… Ik kan niet zonder… Misschien dat het stuk in de krant helpt om de dader te vinden. Ik hoop het."

De politie heeft de hele zaak in onderzoek en roept getuigen van de aanrijding – of mensen die meer informatie hebben over deze zaak – zich op te melden via telefoonnummer 0900-8844.

 

Bron: De Stentor 23 december 2011

Share This