Deze info met dank aan Ries ( KSB ):

Bron:www.hondengedragscentrum.nl/ d.d.05-01-2010
 

 

Een hond kan best tegen een beetje kou, als hij maar in beweging blijft!
Sneeuw kan echter gevaarlijk zijn voor een hond. Bevroren sneeuw kan heel scherp zijn. Sneeuw heeft ook nog de neiging om vast te gaan zitten tussen de voetkussentjes van de hond. Dit kan gaan snijden en lelijke wonden veroorzaken. Ook doet dit erg zeer natuurlijk.
Vooral als een hond wat langere tijd in de sneeuw staat kunnen die ijsklompjes tussen de voetzooltjes ontstaan, vandaar ook mijn advies om niet te lang met de hond naar buiten te gaan.
Als je wel een stuk wilt wandelen, zorg er dan voor dan het haar tussen de voetzoeltjes kort is geknipt.
Ook kun je tussen de voetzooltjes wat vaseline doen. Dit zorgt ervoor dat de sneeuw niet zoveel grip heeft op de zooltjes en is ook erg handig voor een ander probleem: namelijk Pekel! Pekel bijt erg in de zooltjes. Je merkt dit aan een hond die ineens niet meer wil lopen en in zijn poot begint te happen.
Belangrijk is het daarom ook, om na een wandeling in de sneeuw waarbij de hond eventueel in aanraking is geweest met pekel, de zooltjes in lauwwarm water even afspoelen.
Als je merkt dat er zo'n ijsklompje tussen de poten zit, probeer dit dan met je vingers te laten smelten. Trek er absoluut niet aan, want het is vaak scherp en het doet erg pijn bij de hond als je eraan trekt. Voetkussentjes van de hond zijn ook niet (goed) te hechten, waardoor een snee extra vervelend is.
 
Verder is het bij dit weer erg belangrijk om de hond niet al te gekke bewegingen te laten maken. De eerste hulp voor mensen zit vol met mensen die iets gebroken of gekneusd hebben. Honden zijn wel iets wenbaarder, maar glijden ook makkelijk uit en veel honden raken geblesseerd met dit weer! Opletten dus, dat ze niet als een gek achter die rare witte bal aan gaan die steeds maar lijkt te verdwijnen.
Dan zijn er honden die erg graag sneeuw eten, ze kunnen hier erg ziek van worden omdat het zo koud is en vermengt met andere dingetjes. Honden kunnen er erg van gaan overgeven en er diaree van krijgen, dit kan een paar dagen aanhouden.
 
Hoe leuk het ook lijkt, laat de honden niet op het ijs. Honden hebben namelijk geen flauw idee wanneer ijs sterk genoeg is om op te lopen. Als het gaat dooien lopen ze zo het ijs op, maar zakken er dan doorheen. Als een hond al door het ijs zakt, kun je als baasje er helemaal niet op staan en zo verdrinkt de hond voor je ogen, zeer snel in het koude water. Zou je er zelf achteraan gaan, het water in, dan zijn je spieren binnen tien seconden verstijfd, waardoor je ook niets meer kunt doen.. niet zo verstandig dus.

Laat de hond daarom gewoon niet op het ijs, of als je al wat verder bent met de training zou je het onder commando kunnen zetten, zodat de hond nooit zonder toestemming het ijs op gaat.
 
Van kou hebben de meeste honden niet heel veel last. Zolang ze maar in beweging blijven. Het is wel belangrijk om op te letten. Honden zonder ondervacht hebben het veel sneller koud, zeker in de sneeuw. Hun velletje wordt ook echt nat en ze gaan rillen om zich warm te houden. Honden met ondervacht krijgen het haast niet koud, de ondervacht isoleert en als je tussen het haar voelt, is het op de huid gewoon nog droog.
Voor honden zonder ondervacht die wat ouder zijn en zich daarom niet goed warm kunnen houden zou je een jas kunnen kopen om hem in deze dagen warm te houden.
Mijn advies is echter om gewoon niet te lang naar buiten te gaan.
Leg honden binnen ook niet voor de verwarming, de overgang is dan veel te groot!
 
 
Met dank aan KSB!!!!!!
 
Ien

Share This