Iedereen kent het beeld van een speedboot of een helikopter die een drenkeling uit het water redt, maar een boot vol reddingshonden is toch wel iets apart. In Italië worden elke zomer honderden reddingshonden ingezet om zwemmers in nood te helpen.

De honden dragen een harnas waar mensen in nood zich kunnen aan vasthouden. De dieren kunnen, in tegenstelling tot mensen, makkelijk uit een helikopter of speedboot springen. Italië is een populair land voor toeristen en de redders hebben dan ook hun handen vol. Elk jaar worden er ongeveer 3.000 mensen uit het water gehaald, de hulp van de honden is dan ook meer dan welkom.

De reddingshonden krijgen een opleiding van 3 jaar vooraleer ze zichzelf 'redder' mogen noemen. "Ongeveer 300 dieren zijn volledig opgeleid en worden ingezet als reddingshond", aldus begeleider Roberto Gasbarri. "Honden zijn een grote hulp voor de redders. Ze zorgen ervoor dat het slachtoffer sneller gevonden wordt en ook de veiligheid van de redder zelf wordt vergroot door de aanwezigheid van de dieren."

"De hond wordt een intelligente reddingsboei als het ware. Een boei die tot bij het slachtoffer zwemt en vanzelf terug naar de kust komt. De enige voorwaarde om een reddingshond te worden is dat het dier minstens 30 kilogram weegt. Welk ras het is, maakt niets uit, maar labradors, newfoundlanders en golden retrievers komen het meeste voor. Retrievers brengen alles terug, wat het ook is. Of het nu om een mens, een object of een vis gaat", aldus redder Monia Luciani. "De honden zien het niet als een fysische inspanning, maar eerder als een spel."

Bron: HLN Reisnieuws
Share This