Bloeddrukmeting bij de hond

Ook honden kunnen last hebben van een verhoogde bloeddruk. In veel gevallen merk je hier als eigenaar niets van. Echter deze hoge bloeddruk kan ernstige gevolgen hebben: nierfalen, hartfalen, herseninfarct, soms zelfs blindheid.

Oorzaken
Een hoge bloeddruk is vaak een symptoom van een onderliggende ziekte. Veel voorkomende ziekten bij de hond zijn:

  • suikerziekte
  • chronische nierziekten
  • syndroom van

 

Hoe herkent u deze ziekten?
Eén van de eerste symptomen is vaak afwijkend eet- en drinkgedrag. Dit kan zich uiten in veel drinken, veel plassen, toegenoemen eetlust of juist een afgenomen eetlust. Daarnaast kan het zijn dat uw dier afvalt. Als uw hond al wat op leeftijd is en u bemerkt één of meer van bovenstaande symptomen, dan is het verstandig om dit aan ons te melden en eventueel bloedonderzoek te doen om de oorzaak te achterhalen. Hoe eerder je namelijk de onderliggende oorzaak aanpakt, hoe beter de prognose. Daarnaast kan het verstandig zijn om de bloeddruk te meten om verder schade aan belangrijke organen tegen te gaan.

 

De bloeddrukmeting
Het meten van een bloeddruk bloeddrukmeting hond
van een hond verschilt niet veel
van het meten bij een mens.
Het is belangrijk dat de meting
in alle rust gebeurt. De hond
mag gewoon zitten of liggen,
net wat het dier prettig vindt.
Er wordt een manchet om de
bovenarm geplaatst. Daarna
wordt er met de sensor van de
Doppler bloeddrukmeter het
geluid van de bloedstroom
opgezocht. Zodra deze gevonden is wordt de manchet opgepomt totdat er geen signaal meer hoorbaar is. Vervolgens laten we de manchet weer leeglopen. Het moment dat het signaal weer hoorbaar wordt, noemen we de bovendruk. Bij honden richten we ons met name op deze waarde.

 

Behandeling
Indien er sprake is van een hoge bloeddruk is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Daarnaast kan ook specifiek de hoge bloeddruk worden behandeld met een ACEremmer. Het is verstandig om de bloeddruk elke 3 – 6 maanden te controleren.

 

Share This